Need saladuslikud mineraalid!

(Kaltsium)

Mind hämmastab see, kui olulised on mineraalained meie kehale, ent kui vähe sellest täpsemalt räägitakse või kui palju see inimestest mööda jookseb. Noh, tuleb tunnistada, et endalgi jookseb vahel mööda külgi selline jutt alla, aga kui tervis jupsima hakkab, siis tuleb ikka meelde.

Et Sul aga see varem meelde tuleks ja õigeaegselt talitada oskaksid, jagan teiega mineraalide olulisuse teemadel.

Teada on, et organismi normaalseks talitluseks vajame piisavalt mineraalaineid ja vitamiine. Mineraalid on olulisteks koostisosadeks luudes, kehavedelikes, ensüümides ja närviimpulsside edastamises.

Kas teadsid, et inimese organismist on leitud üle 70 erineva mineraalaine, täpsemalt on määratletud üle 20 elemendi vajadus.

Inimese organism  ise mineraale toota ei suuda, mistõttu tuleb need omastada toiduga. Mineraalainete, nagu ka vitamiinide, teadlik ja süsteemne tarbimine aitab vähendada paljude haiguste kujunemise riski või kiirendada paranemisprotsesse. Samas on mineraalainete ja vitamiinide omastamisel oluline ka nende omavaheline vahekord. Näiteks raua imendumist ja kasutamist organismis soodustavad vitamiin C ja vask.


Mineraalide puudus

Mineraalide defitsiidi peamine põhjus on ebapiisav ja ühekülgne toit. Seda juhtub aeg-ajal meist paljudel. Igapäevastest tegevustest soodustab mineraalide defitsiidi teket muuhulgas liigne kohvi joomine (note to myself!!), suhkrurikaste toitude ja jookide kestev liigtarbimine, aga ka sagedane füüsiline aktiivsus ja higistamine ning seedetrakti või neerude töö intensiivistumine.
Nagu mainisin, siis mineraale omastatakse toidust ja joogist. Toidu mineraalide sisaldus sõltub aga toidu kvaliteedist ja töötlusest. Taimedesse kogunevad mineraalained pinnasest, seega sõltuvad mineraalainete kogused juba kasvukohast ja selle väetamisest. Joogivesi sisaldab samuti mineraalaineid ning seega on oluline joogivee päritolu.
Vaatamata sellele, et organism vajab mineraale väikestes kogustes, puuduvad inimesel mineraalide olulised varud ja nende pikemaaegne defitsiit toob kaasa tervisehäireid. Sarnaselt vitamiinidele sõltub ka mineraalide vajadus inimese soost, vanusest, kehakaalust, kehalisest aktiivsusest ja füsioloogilisest seisundist. Vajadus on suurem nt lastel, fertiilses eas naistel, vanemaealistel, suure füüsilise koormusega inimestel, stressi ning haiguste korral. Seega ikka väga paljudel.
Mineraalide ületarbimine
Jah, tõesti, paraku saab ka mineraale üle tarbida. Mõne puuduva aine taseme kiireks taastamiseks on mõistlik kasutada mineraalainete preparaate või toidulisandeid, millest organism omastab kergelt vajalikud ühendid.  Mineraalainetega liialdamine viib aga organismi talitluse häireteni. Liigtarbimise sümptomiteks on näiteks allergiad, naha ärritus, kõhu-, peavalu, seedehäired.

Mineraalid on: Magneesium, Kaltsium,  Jood, Raud, Kroom, Seleen, Mangaan, Molübdeen, Tsink, ja Vask.

Leidsid, et vajad vitamiine või mineraalaineid, siis Meravital on Sulle häid pakkumisi!

Kommentaarid

Populaarsed postitused